I wrote this up before.
https://starlingaveplantbased.blogspot.com/2020/10/mex-wfpb-002-nopales-cactus-salad.html
Today, I made it with 4 leaves nopales, and 1 jalapeño and 2 Serrano peppers, otherwise as before.
In other words, spicy. And nowadays I like to eat this type of stuff with tostadas
Ingredients:
1 Red Onions
15 Oz can of diced Tomato
Optional: avocado
1/2 bunch Cilantro
2 tbsp (Mexican) Oregano
some daikon, cut up fine
2 Serrano peppers and/or 1 jalapeño,
3/2/1 dressing with lemon and lime
cubes of firm tofu
You can tone it down by using 2 jalapeños and 1 serrano pepper.
Also, adding avocado, will make it milder.
Preparation:
- Cut the cactus leaves in 1" strips and cut in 1/2" chunks.
- Cook in boiling water with some onion and garlic.
- Let cool
- meanwhile:
- Cut up the red onion
- Combine with the diced tomatoes
- add the cilantro, Mexican Oregano
- add in the radishes, cut fine, and/or the avocado, cut in slivers.
- cut up the peppers (jalapeño, serrano, as the case may be)
- add the salad dressing
- mix and add in the nopales when cool.
- Let it marinate in the fridge.
==== En Español =========================================
Ingredientes:
4 hojas de cactus de buen tamaño, limpias.
1 cebolla roja
Lata de 15 onzas de tomate cortado en cubitos
Opcional: aguacate
1/2 manojo de cilantro
2 cucharadas de orégano (mexicano)
un poco de daikon, cortado bien
2 chiles serranos y / o 1 jalapeño,
3/2/1 aderezo con limón y lima
cubos de tofu firme
Nota: ¡caliente y picante!
Puedes atenuarlo usando 2 jalapeños y 1 chile serrano.
Además, agregar aguacate lo hará más suave.
Preparación:
Corte las hojas de cactus en tiras de 1 "y córtelas en trozos de 1/2".
Cocine en agua hirviendo con un poco de cebolla y ajo.
Deje enfriar
mientras tanto:
Corta la cebolla morada
Combinar con los tomates cortados en cubitos.
agrega el cilantro, orégano mexicano
agregue los rábanos cortados finos y / o el aguacate cortado en rodajas.
cortar los chiles (jalapeño, serrano, según sea el caso)
agregue el aderezo para ensaladas
mezclar y agregar los nopales cuando estén fríos.
Déjalo marinar en la nevera.
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