Sunday, September 19, 2021

Cactus Salad - Ensalada de Nopales

 I wrote this up before.

https://starlingaveplantbased.blogspot.com/2020/10/mex-wfpb-002-nopales-cactus-salad.html


Today, I made it with 4 leaves nopales, and 1 jalapeño and 2 Serrano peppers, otherwise as before.

In other words, spicy. And nowadays I like to eat this type of stuff with tostadas


Ingredients:

4 good size Cactus leaves, cleaned.
1 Red Onions
15 Oz can of diced Tomato
Optional: avocado
1/2 bunch Cilantro
2 tbsp (Mexican) Oregano
some daikon, cut up fine
2 Serrano peppers and/or 1 jalapeño, 
3/2/1 dressing with lemon and lime
cubes of firm tofu
2-3 tbsp of nutritional yeast.

Note: hot and spicy!
Also, the tofu gives the substance of cheese, and the nutritional yeast give an extra cheesy flavor.

You can tone it down by using 2 jalapeños and 1 serrano pepper.

Also, adding avocado, will make it milder.

Preparation:

  • Cut the cactus leaves in 1" strips and cut in 1/2" chunks.
  • Cook in boiling water with some onion and garlic.
  • Let cool
  • meanwhile:
    • Cut up the red onion
    • Combine with the diced tomatoes
    • add the cilantro, Mexican Oregano
    • add in the radishes, cut fine, and/or the avocado, cut in slivers.
    • cut up the peppers (jalapeño, serrano, as the case may be)
    • add the salad dressing
    • mix and add in the nopales when cool.
    • Let it marinate in the fridge.

==== En Español =========================================

Ingredientes:

4 hojas de cactus de buen tamaño, limpias.

1 cebolla roja

Lata de 15 onzas de tomate cortado en cubitos

Opcional: aguacate

1/2 manojo de cilantro

2 cucharadas de orégano (mexicano)

un poco de daikon, cortado bien

2 chiles serranos y / o 1 jalapeño,

3/2/1 aderezo con limón y lima

cubos de tofu firme


Nota: ¡caliente y picante!

Puedes atenuarlo usando 2 jalapeños y 1 chile serrano.

Además, agregar aguacate lo hará más suave.


Preparación:

Corte las hojas de cactus en tiras de 1 "y córtelas en trozos de 1/2".

Cocine en agua hirviendo con un poco de cebolla y ajo.

Deje enfriar

mientras tanto:

Corta la cebolla morada

Combinar con los tomates cortados en cubitos.

agrega el cilantro, orégano mexicano

agregue los rábanos cortados finos y / o el aguacate cortado en rodajas.

cortar los chiles (jalapeño, serrano, según sea el caso)

agregue el aderezo para ensaladas

mezclar y agregar los nopales cuando estén fríos.

Déjalo marinar en la nevera.

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